Bron: RTV Drenthe – 22 juni 2023/RUG

Bron foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hunebed_D29_tussen_Borger_en_Buinen.jpg

Op een steenworp afstand van elkaar liggen de hunebedden D28 en D29, ten noorden van Borger. Bij D28 werden in het verleden opgravingen gedaan, maar bij hunebed D29 en het terrein om de hunebedden werd nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) brengen daar volgende week verandering in.

Onderzoekers en studenten beginnen maandag met een archeologisch onderzoek op het terrein bij hunebed D29 nabij Borger. In vier weken tijd hopen ze antwoord op de vraag te krijgen waar het gebied rondom het hunebed in het verleden voor werd gebruikt? Woonden er bijvoorbeeld mensen en liggen er in het gebied om het hunebed ook mensen begraven?

Niet graven in het hunebed

Archeologisch onderzoek bij een hunebed mag niet zomaar. De RUG heeft daarvoor toestemming gekregen van de gemeente Borger-Odoorn, Stichting Het Drentse Landschap en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en gebeurt onder strenge voorwaarden. Terreinbeheerder Het Drentse Landschap benadrukt dat er dan ook niet gegraven wordt in het grafmonument, alleen in het gebied eromheen.

Met het graven rondom het hunebed hopen de betrokken partijen op meer wetenschappelijke kennis over hunebed D29. Die kennis wordt onder meer meegenomen in het beheer van het terrein en het beschermingsbeleid. Voor de RUG biedt de opgraving de mogelijkheid om studenten archeologie op te leiden.

Onderzoek bij Valthe

Vorig jaar deed de RUG nog onderzoek bij hunebed D34 bij Valthe. Ook bij dat onderzoek draaide het om het terrein rondom het hunebed, maar werd er ook dicht bij het grafmonument gegraven. Bij Valthe werden onder meer scherven van potten gevonden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *