Op vrijdag 17 juni is het educatieve archeologische opgravingsterrein bij het Hunebedcentrum geopend.
Na een jaar lang werken is het gelukt. In de zomervakantie zal het open zijn voor het publiek en zal er uitleg gegeven worden over hoe een archeoloog werkt. Vanaf september komen de eerste scholen.

In archeologische musea wordt een verhaal verteld over een prehistorische periode. Wat echter vaak ontbreekt is het verhaal over de totstandkoming van het verhaal. Dat is het verhaal van de archeologie als wetenschap. Het Hunebedcentrum is samen met haar partners – AWN, GIA, DPV, Drents Landschap en Hondsrug UNESCO Geopark, een kenniscentrum waar de archeologie als wetenschap een belangrijke rol gaat krijgen. Dit project bootst een echte opgraving na (Daalkampen bij Borger) in de vorm van een opgravingsterrein met sporen en artefacten. Het is in feite een permanente ”opendag” waar mensen worden meegenomen aan de hand van een archeoloog die uitlegt hoe de sporen geïnterpreteerd moeten worden. Daarna wordt aan de hand van artefacten een onderzoekstraject uitgevoerd waarna bezoekers ontdekken hoe je van een artefact tot een verhaal komt.
Het project is mede uitgevoerd in samenwerking met de Archeologische Vereniging Noord-Nederland.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.