Door: Willeke Vulpen

Na de eerste editie van de cursus, die nét voor de pandemie in 2020 werd georganiseerd, konden we in September en Oktober dit jaar de cursus eindelijk herhalen. Wederom waren de beschikbare plekken binnen no-time gevuld. Willeke van Vulpen heeft als cursist een stukje geschreven over haar ervaring, die je hieronder kunt lezen.

Hoeveel botten heeft een geit? Met een klein groepje amateurarcheologen-in-spe keken we met ontzag naar een doos vol knisper-witte botten en botjes, die door ons uitgelegd moesten worden tot het skelet van een geit. Het was de tweede bijeenkomst van de Basiscursus Archeologie, georganiseerd door AWN, RUG, Bachur, HBC en NAD.
Zes bijeenkomsten, 30 betrokken en actieve cursisten, zo’n 12 minstens zo enthousiaste docenten en workshopleiders, een afsluitende examenmiddag in het Hunebedcentrum in Borger, het was van begin tot eind een feestje!
In vogelvlucht kwamen langs: geschiedenis van de archeologie, zoöarcheologie, metaal herkennen en conserveren, vuursteen, grondsporen tekenen en aardewerk. Elke bijeenkomst een mooie combinatie van theorie en actieve werkvormen.
Sinds de cursus weet ik dat de jagers-verzamelaars geen konijntjes roosterden op het houtvuur. Die kwamen pas in de Romeinse tijd in Nederland. Naast dit soort weetjes (altijd leuk) heb ik vooral geleerd hoe veelzijdig archeologie is, hoe zorgvuldig er gewerkt moet worden op een opgraving en hoe voorzichtig je moet zijn met aannames.
De afsluiting in Borger was bijzonder. Op de nagebouwde, educatieve opgraving kregen we een proefje van het programma dat aan scholen wordt aangeboden. Speels en uitdagend van opzet. In kleine groepjes met echte archeologische materialen leren wat er te vinden is in een opgraving, welke vragen dat oproept, hoe archeologen werken en wat dat leert over vroegere culturen. Ik denk dat veel kinderen hierna alleen nog maar archeoloog willen worden. Nooit meer brandweerman of verpleegkundige.
De cursus is een aanrader. De docenten waren bevlogen en deskundig, het programma zat goed in elkaar, de organisatie liep als een trein, de cursisten hadden er zin in. Ik wacht ongeduldig op een vervolg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *