Fragment van het uitgebreide artikel uit het DvhN, 20 mei 2023 door: Job van Schaik

Waarom begroef iemand in de zestiende eeuw ruim drieduizend waardeloze muntjes in Zuidlaren? En waarom is een deel van die munten verbogen en weer rechtgeslagen? Archeoloog Vincent van Vilsteren uit Assen zocht het uit. Een verhaal over een spectaculaire diefstal, de beeldenstorm, heiligen, en een pastoor met een hamer.

Eigenlijk zou hij dit jaar promoveren op zijn onderzoek naar bronzen kookpotten uit de middeleeuwen. Dat kondigde Vincent van Vilsteren vijf jaar geleden aan, toen hij afscheid nam als conservator archeologie van het Drents Museum. ,,Er is iets tussengekomen”, zegt de Assenaar nu. ,,Ik ben iets nieuws op het spoor gekomen. En daar ben ik zo druk mee dat ik me afvraag of het nog wel gaat lukken met die kookpotten.”

Dat nieuws is eigenlijk tamelijk oud, te weten: de muntschat die in 1928 tevoorschijn kwam in Zuidlaren, bij bouwwerkzaamheden op het terrein van het toenmalig gesticht Dennenoord. „Die muntschat bestaat uit ruim drieduizend kleine rotmuntjes uit de 16de eeuw die niks waard zijn”, vertelt hij. Ik had ze als conservator onder beheer, maar heb er nooit aandacht aan besteed omdat ik niet wist wat ik ermee aan moest.”

Gouden munten, zilverstukken, daar kun je wat mee in een museum. Maar wat moet je met waardeloze koperen muntjes? Twee nieuwe publicaties, enkele jaren geleden, deden hem van gedachten veranderen. Daaruit werd duidelijk dat het om kerkgeld ging. En waar voorheen werd gedacht dat een deel van de munten van Groningse herkomst was, bleek uit die nieuwe publicaties dat alle munten uit de omgeving van Arnhem kwamen.

Verder lezen over de Muntschat van Zuidlaren?

Zie DvhN van 20 mei 2023 en een verdiepend artikel van Vincent van Vilsteren in de Drentse Volksalmanak 2021, “Geroofd tijdens de beeldenstorm – Het raadsel rond de 16e eeuwse muntschat van Zuidlaren opgelost”. 

En op de website van de Drents Prehistorische Vereniging www.dpv.nu

https://www.dpv.nu/agenda/de-raadselachtige-muntschat-van-zuidlaren
https://www.youtube.com/watch?v=LMxD8nMHq7o

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *