22e lustrum Drents Prehistorische Vereniging – ook toegankelijk voor AWN leden

Dit jaar bestaat de DPV 110 jaar: ons 22e lustrum! Dat gaan we vieren met een lustrumdag op zaterdag 23 september. De locatie is net als vijf jaar geleden het Hunebedcentrum in Borger.

De DPV is opgericht in 1913. Klik hier om meer te lezen over de historie van de DPV.

Als thema voor het lustrum hebben wij gekozen voor ‘Feesten en rituelen’. Op 17 maart jl. heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een mooi boek gepubliceerd over archeologische depositiepraktijken. De lustrumcommissie heeft naar aanleiding daarvan het thema ‘Feesten en rituelen in de prehistorie’ als rode draad voor het lustrum gekozen. Archeologie bestaat niet alleen uit achtergelaten stukjes vuursteen en potscherven. In prehistorische samenlevingen vertellen speciale deposities iets over relaties tussen mensen onderling, tussen mens en landschap en tussen mensen en de bovennatuurlijke wereld. Het ‘rituele’ is van belang omdat het ons inzicht geeft in de betekenisvolle leefwereld van samenlevingen uit het verleden.

Praktische gegevens:

De lustrumdag houden we in het Hunebedcentrum. De workshops vinden deels in de openlucht plaats (de workshops 1, 3 en 5) en deels overdekt (de workshops 2, 4, 6 en 7: IJzertijdboerderij resp. Balloërkuil in het museum, tent op het opgravingsterrein en Bronstijdboerderij). Hopelijk werken de weergoden mee en is het droog en niet al te fris. Niet al te nette kleding, die tegen een buitje kan is daarom aan te raden. U kunt zich opgeven via het aanmeldingsformulier (klik hier). Deelname is ook mogelijk voor niet-leden.

Meer informatie op de website van de DPV:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *